Vi inviterer deg til å besøke Spania/Katalonia og vin området Priorat Vi gjør en reise fra rødvin til hvitvin, og historien til disse stedene, sentralt for mange av de avgjørende øyeblikkene i Katalonia.
Vi sykler i områder spredt med klostre som er hundrevis av år gamle, og vingårder som er yngre enn de ser ut, på asfalterte veier, på grusveier eller stier uansett stille og rolig for all trafikk.
Selv om alle kilometere på sykkel er god trening er det vin, landsbyer og atmosfæren som er det viktige på denne turen og så vel maten.
Vintradisjonen i Priorat stammer fra slutten av 1100-tallet, da munker fra det karteusiske klosteret begynte å dyrke vindruer i området. Munkene stelte vinmarkene i flere århundrer, til 1835, da markene ble ekspropriert av staten og fordelt mellom husmenn. På slutten av 1800-tallet ble området angrepet av vinlus, som ødela økonomien og førte til omfattende utvandring. Det var ikke før på 1950-tallet, da Priorat fikk DO-status, at distriktet ble beplantet på nytt. Priorat opparbeidet seg et solid internasjonalt renommé i løpet av 90-årene, mye takket være pioneren René Barbier. I 2009 ble Priorat DO oppgradert til Priorat DOCa, den høyeste klassifiseringen for spansk vin. I dag er det over 90 bodegaer som lager vin fra dette lille distriktet, som ligger en halvannen times biltur sør for Barcelona.
Her finner du 1800 hektar med vinmarker, og 96 prosent av druene som dyrkes, er røde. Den dominerende druen er Cariñena, etterfulgt av Garnacha Tinta (Grenache Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Avkastningen er Spanias laveste, med bare 17 hl/ha, noe som gir mindre enn 3 millioner liter vin per år. Denne oppsiktsvekkende lave avkastningen gir enestående konsentrerte viner.
Check in | 07:30 | Gardemoen | Norwegian DY 1741 |
Avreise | 09:00 | Gardermoen | Norwegian DY1741 |
Ankomst BCN | 12:20 | Barcelona | Buss til Priorat |
Lunsj | 14:30 | Castelldefels | Restaurant |
Innsjekking Hotell | 17:00 | Prades | Rigging og tilpasning av sykler.
|
Middag | 20:30 | Restaurant | Lokal tradisjonsrik meny, på landsbyens tradisjonsrike torg. |
Første etappe | 09:00 | Prades - Escaladei | Prades ligger på grensen til Priorat og på 1000 moh, så vi sykler nedover på grusvei og stier via Siurana, so ligger fantastisk til og er kjent for sin utmerkede olivenolje.
|
Lunsj | 13:00 | Restaurant | |
Fremme første dag | 16:30 | Escaladei | i dag sykle vi til Escaladei, en små landsby med masse historie, Vi ambefaler også en 7 minuter tur til Escaladei klosteret |
Vingårds besøk | 17:30 | Escaladei | Vi har vår første vinsmakin klokken 17:30ca |
Middag | 20:30 | Restaurant Escaladei |
Start 2 dag | 09:00 | Escaladei - Porrera | Kupert terreng som kjennetegner Priorat distriktet |
Lunsj | 13:00 | På vei | Vi rigger til en god ute lunsj |
Vingårds besøk | 17:00 | Porrera | Besøk hos distriktet og kanskje verdens minste vingård. |
Middag | 20:00 | Restaurant | Lokal restaurant |
Start | 09:00 | Porrera - Gratallops | En annen dag sykler vi den kuperte Priorat til nok en vingård med mye historie i nærmiljøet.
|
Lunsj | 13:30 | Restaurant Gratallops | |
Vin gårdsbesøk | 16:30 | Gratallops | Her venter nok et vingårds besøk med utsøkt Priorat vin. |
Middag | 20:00 | Restaurant/Bar | Lokal restaurant |
Frokost | 09:00 | Lokal Bar | |
Buss/bil til BCN | 11:00 | Gratallops | |
Avreise | 15:45 | El Prat- BCN |
Barcelona